Rogaland kunstsenter

Rogaland kunstsenter svarer på spørsmål vinter 2019, i forbindelse med at de var fokusaktør i NAP sin bokhandel på Kunstnernes Hus.

HVEM ER ROGALAND KUNSTSENTER?

Rogaland Kunstsenter er en selvstendig, kunstnerstyrt formidlings- og faginstitusjon for visuell kunst, og medlem av det landsomfattende nettverket Kunstsentrene i Norge. RKS utvikler og gjennomfører kunstprosjekter i sitt galleri på Nytorget i Stavanger og i det offentlige rom, driver fagutvikling, verner om den kunstneriske ytringsfriheten, og er et kompetansesenter for fylkets profesjonelle kunstnere. RKS ble stiftet i 1978 og er organisert som en forening med to medlemmer: Bildende Kunstneres Forening Rogaland (BKFR) og Norske Kunsthåndverkere Vest-Norge, Rogaland (NKVN-R).

 

HVA MOTIVERTE DERE TIL Å STARTE EN PUBLISERINGSPRAKSIS OG HVA SER DERE ETTER I ET BOKPROSJEKT?

Kunstsenterets publiseringspraksis har variert mye opp gjennom årene, men som et regionalt kunstsenter har vi et behov for å distribuere vårt program utenfor fylket. Publikasjoner kan være med på dette og i sammenheng med stiftelsen av vårt eget bibliotek på kunstsenteret i 2013, ble publikasjoner veldig viktige for kunstsenteret. Vi har f.eks. publisert trykksaker til vårt eksperimentelle sommerskoleprogram og til utvalgte utstillinger. Det blir ofte et spørsmål om ressurser når det gjelder vår publiseringspraksis, både økonomisk og personalmessig, så vi har også samarbeidet med andre for å kunne publisere i det hele tatt.

 

HVORDAN VIL DERE BESKRIVE DERES ROLLE I PROSESSEN MED Å PUBLISERE EN BOK?

Kunstsenteret har hatt mange ulike roller i prosessen. Ofte er vi med som med-redaktør eller sørger for at finansiering er på plass. Det er veldig avhengig av prosjektet, som kan være alt fra en artist-book eller en plakat til et kompendium over kunstsenterets aktiviteter.

 

HVEM ER MOTTAKEREN AV PUBLIKASJONEN(E) DERE UTGIR? HVORDAN DISTRIBUERES DE?

Mottageren avhenger helt av publiseringsprosjektet. I noen tilfeller har vi samarbeidet med andre forlag og institusjoner, som Inventory Press, Nero, og RedCat. Da tar gjerne de seg av distribusjon og er med på prosjektet fordi de vet at det finnes mottagere der ute. Ellers er det selvdistribusjon, noe som er veldig utfordrende for en liten regional organisasjon. Vi har vært så heldig å få tatt del på ulike messer, blant annet Printed Matter’s NYABF, BABF og Alternative Art School Fair, og der får vi virkelig vist fram våre publikasjoner og møtt mottagerne direkte. Andre prosjekter, som Apparatus22 sitt konfettiprosjekt, hvor spørsmål rundt kuratorisk praksis ble trykt på fargerik konfetti, distribueres som et kunstprosjekt og finner ofte sted som del av en presentasjon eller performance. På kunstsenteret i Stavanger har vi også en liten bokhandel og antikvariat hvor vi selger våre egne publikasjoner.

 

HVORDAN SER FREMTIDEN UT?

Fremtiden er forholdsvis ukjent. Takk og pris. Kunstsenteret ser for tiden etter en ny daglig leder, og med små ressurser blir det opp til daglig leder å prioritere publikasjoner sammen med styret. Publikasjoner blir nok viktige fremover, men utfordringer med distribusjon er en nøtt vi ikke kan knekke alene. Vi har også et publiseringsprosjekt i vårt regionale bransjeutviklingsprogram, Sentimental Education, som lanseres fra 2019 av. Det er et plateselskap som gir ut en dobbel a-side, med en kunstner/kunstnergruppe fra Rogaland på den ene siden og en artist fra den amerikanske vestkysten på den andre. Fra en vestkyst til en annen. Busy Gangnes, en norsk-amerikansk musiker og kunstner, bodde i Stavanger en periode og jobbet med innspilling av musikk. Dette prosjektet, Sentimental Education Records, plukker opp en rekke tråder fra hennes opphold i Stavanger. De første utgivelsene blir med Skitzosatan, Telepathe, Urd Pedersen, Nite Jewel, Linda Lazer, Julius Smack og Busy sammen med en annen kunstner basert i Stavanger, Cory Arcangel.

 


 

Les om Rogaland kunstsenter her.

Et utvalg av Rogaland kunstsenter sine utgivelser kan ses og kjøpes hos NAP på Kunstnernes Hus.