Lord Jim Publishing

Jan Freuchen svarer på spørsmål vår 2019, i forbindelse med at Lord Jim Publishing var fokusaktør i NAP sin bokhandel på Kunstnernes Hus.

HVEM ER LORD JIM PUBLISHING?

Lord Jim Publishing (LJP) er et kunstbokforlag stiftet og drevet av Jan Freuchen. LJP har siden første utgivelse i 2006 gitt ut publikasjoner med blant andre André Tehrani, Linn Pedersen, Ole Martin Lund Bø, Endre Aalrust, Sveinung Unneland og Andreas Vermehren Holm mfl. Publikasjonsserien Game of Life (2012–2020) redigeres av Jan Freuchen og Sigurd Tenningen og utgis i samarbeid med Kristiansand Kunsthall. Den interdisiplinære pamflettserien SPAREBLUSS redigeres også av Jan Freuchen og Sigurd Tenningen, består av nyskrevne og oversatte tekster, artist’s books og sjangeroverskridende prosjekter.

 

HVA MOTIVERTE DEG TIL Å STARTE EN PUBLISERINGSPRAKSIS OG HVA SER DU ETTER I ET BOKPROSJEKT?

Motivasjonen for oppstarten var at jeg hadde laget en artist book og trengte en plattform for å publisere denne. Jeg bestemte meg for å danne mitt eget lille forlag, som siden oppstarten i 2006 har utgitt titler med ujevne mellomrom. Jeg har en glede og interesse av bøker, som også inkluderer de materielle og grafiske sidene av produktet. Jeg tenker også at bøker har både en intimitet og en varighet som utstillinger og digitale medier ofte ikke har.

 

HVORDAN VIL DU BESKRIVE DIN ROLLE I PROSESSEN MED Å PUBLISERE EN BOK?

LJP publiserer utelukkende prosjekter som vi initierer selv. Dvs. at LJP ikke tar i mot (halv-)ferdige prosjekter for publisering. Bøkene blir til i nært samarbeid mellom kunstner/forfatter, designer og redaktør. LJP har tilknyttet seg et knippe designere, redaktører og kunstnere (bl.a. Andreas Töpfer og Eller med a (design), Sigurd Tenningen (redaktør). Jeg er involvert i alle ledd i utvikling, produksjon og distribusjon, men er samtidig opptatt av å gi alle involverte nok spillerom og tillit.

 

HVEM ER MOTTAKEREN AV PUBLIKASJONEN(E) DU UTGIR? HVORDAN DISTRIBUERES DE?

Bøkene er nok først og fremst myntet på «kunstverden», men noen av bøkene siver også ut over denne. Game of Life-serien har blant annet blitt trukket fram i flere sammenhenger, pga. sitt fokus på Kristiansand. SPAREBLUSS-serien har også titler som nok appellerer like mye til litteratur- som kunstmiljøet. Men at de fleste utgivelsene er «smale» er det vel liten tvil om. LJP produserer ikke kioskveltere. Bøkene distribueres via egen nettside, samt gjennom Audiaturs netthandel. I tillegg finnes bøkene på endel relevante utsalgssteder i norske byer.

 

HVORDAN SER FREMTIDEN UT?

På høsten 2019 utkommer det flere titler i SPAREBLUSS-serien, bl.a- William S. Burroughs, Andreas Vermehren Holm og Sveinung Unneland, Terje Drageth. En fjerde og siste bok i Game of Life-serien utkommer tidlig i 2020.

 


 

Les om og kjøp utgivelser av Lord Jim Publishing her.

Et utvalg kan ses og kjøpes på NAP på Kunstnernes Hus.